Rok 2010

Rekonstrukce silnice a chodníků „V Aleji a uličky u Konečných“

S rekonstrukcí se začalo v dubnu letošního roku. Dokončení celé akce bylo v srpnu. Celková rekonstrukce byla vyčíslena na 4.633.000Kč včetně DPH.

Čištění komunikace „Na Musilce“

V dubnu obecní úřad zajistil vyčištění krajnic komunikace mezi Voděradami a Sebranicemi. Úklid prováděla firma KORA Kunštát, která pročistila celý úsek po obou stranách vozovky. MDH z Voděrad se pak postarali o zbylé dočištění.

Vykácení starých stromů a následná výsadba nových smrků (Bořičky)

Na jaře letošního roku došlo také k vykácení starých stromů v úseku „Bořičky“. Následnou výsadbu provedla firma Leskus Cetkovice, která v tomto prostoru vysadila 2200 kusů smrků. Tato akce přišla obecní úřad na částku 27 478 Kč.

Zápis prvňáčku do 1.třídy

Zápis nových žáčků do 1. Třídy ZŠ Voděrady proběhl 22.ledna. K zápisu na školní rok na rok 2010/2011 přišlo 5 dětí. Richard Klimeš, Nikola Řezníčková, Anna Kliková, Petr Kudláček a Iveta Koudelková.

Sportovní ples

V sobotu 23. ledna se uskutečnila jedna ze dvou tradičních akcí plesové sezóny. Jako úvodní proběhl pod patronací místní tělovýchovné jednoty již Druhý Sportovní ples. Měl dva vrcholy. O první se postaral profesionální taneční pár z Valchova, který všem přítomným názorně předvedl, k jaké dokonalosti lze přivést taneční umění, o které se někteří „místní“ tanečnicí pokoušejí několik let a stále se nedostavilo. O druhý vrchol se pak zasloužila taneční skupina BAMI z Kunštátu, která nás pobavila třemi tanečními vystoupeními. Ve 24h se konala naše oblíbená a plně očekávaná „ bohatá“ tombola. Po celý večer nám k tanci a poslechu hrála skupina NOTA BENE.

Hasičský ples

Naše již druhá zmiňovaná kulturně-zábavná akce je Hasičský ples, který se konal v sobotu 27. února v sále kulturního domu. Pro zpestření a zahájení plesu nám zatančila taneční skupina čtyř krásných mladých slečen, která k nám dorazila až z Litomyšle. V průběhu večera nás poté bavily ještě dvěma vystoupeními. Jelikož hasičský ples je již tradicí, tak jsme neočekávali žádnou razantní změnu, ale místní dobrovolní hasiči si ke svému již 10. výročí hasičského plesu připravili opravdu poněkud netradiční překvapení. Ve své plné síle, slušivých oblečcích připluli neočekávaně na sál, aby všem zatančili balet „LABUTÍ JEZERO“, které si pracnými silami připravili. Ten kdo tam nebyl, přišel opravdu o hodně. Něco takového se už neuvidí. Ten kdo tam nebyl a rád by to viděl, tak zde nabízíme video. Pěknou podívanou. Tombola byla také opět velmi bohatá, jak jinak a po celý večer nám hrála skupina AKCENT. Už teď se těšíme zda si pro nás hasiči připraví zase nějaké to překvapení jako v letošním roce.

Maškarní karneval

Maškarní karneval pro naše nejmenší je nejnavštěvovanější akcí ve Voděradech, na kterou dorazí návštěvníci i z okolních obcí ve velmi hojném počtu. Letošní rok se karneval konal v sobotu 6. března. Užít si krásné odpoledne přišlo bezmála 150 rodičů se svými ratolestmi. Akci pořádala kulturní komise při obecním úřadu. Pro děti bylo připraveno spousta soutěží, například házení kostek do koše nebo prolézání tunelem na čas. Také nechyběla bohatá tombola a spousta sladkých odměn. Závěrem karnevalu se losovalo ze 63 masek a na šťastného výherce čekala krásná plyšová hračka.

Pálení čarodějnic

Tato akce se konala 30. dubna na hřišti pod lesem. Pro návštěvníky bylo připraveno bohaté občerstvení a velká hranice, kterou stavěli místní příznivci TJ Voděrady, převážně členové výboru a jejich manželky. Proběhlo opékání párku, ale na ty čarodějnice „místní“ nakonec nedošlo. Pálení nebylo :-).

Besídka ke Dni matek

Oslavy tohoto významného dne se uskutečnily v místním kulturním domě 16. května v neděli. Všem ženám, maminkám i babičkám přišly pogratulovat žáci místní základní školy. Jako každý rok si děti pod vedením pana ředitele p. Najbra , družinářky sl. Kudláčkové a p. Španělové nacvičily více jak hodinový program plný básniček, písniček, vtipných scének a závěrečné pohádky O Sněhurce a sedmi trpaslících. Opět se ukázalo, že gratulace od nejmenších je současně tou nejmilejší. Přejme si, aby místním školákům jejich elán vydržel a poděkujme jim za jejich vystoupení. Na závěr programu celému učitelskému sboru i dětem poděkoval starosta obce za pěkné vystoupení.

Volby do poslanecké sněmovny parlamentu ČR

Volby do poslanecké sněmovny parlamentu ČR se konaly ve dnech 28.5. – 29.5. Celkový počet voličů zapsaných ve stálém a zvláštním seznamu voličů je ve Voděradech 403. Voleb se zúčastnilo 265 voličů, což je 65,75%. Umístění prvních třech stran je následující:

  1. ČSSD – 106 hlasů 40%
  2. ODS – 35 hlasů 13,20%
  3. TOP 09 a KSČM – 23 hlasů8,67%

Kácení máje

Místní sbor dobrovolných hasičů pořádal kácení májky v sobotu 5.června na návsi. Na tuto akci se přišlo podívat okolo 150 lidí. Hned na úvod nám místní hasiči předvedli ukázku výjezdu a hašení pěnou. Pro hospodyňky v kuchyni Ladislav Řezníček (místní hasič) předvedl názornou ukázku jak správně uhasit sporák ve dvou podobách. 1. Když začne hořet pánvička na sporáku a 2. Když hospodyňka peče v troubě manželovi např. kuřátko a trouba vzplane. Obě ukázky Laďa zvládl na jedničku. Pro návštěvníky bylo připravené občerstvení. Byly připravené i soutěže. Děti (ale i dospělí) si mohli pod dozorem podržet proudnici a zastříkat si do prostoru parku, hod tenis. míčky do vyrobené nakreslené hlavy, nebo malá ukázka hasičské přípravy. Pro ty nejmenší (od6let nahoru) si letos SDH připravili hasičský kroužek, do kterého se mohly děti přihlásit. Tak uvidíme kolik tady budeme mít nových „profi“ hasičů nebo hasičekJ Pro mužské osazenstvo bylo připraveno přetahování hadicí „SDH Voděrady proti místním nehasičům“ samozřejmě jako v loňském roce vyhrálo družstvo nehasičů. Proběhlo samozřejmě i zmiňované kácení máje, kterou si odnesl výherce vylosovaného losu. Spíše výherkyně p. Kovářová, ale naštěstí se našlo asi 30 pořádných chlapů, kteří jí májku odnesli.

Dětský den

Každoročně tradiční akce se letos uskutečnila až začátkem prázdnin - 2. července. Ale protože se počasí tentokrát umoudřilo a dosáhlo opravdu "letní" podoby, litoval opožděného termínu snad jen ten, kdo musel odjet někam na prázdniny. Jinak si všechny děti do sytosti zasoutžily v mnoha disciplínách. Jako i v předešlých ročnících nechyběla střelba ze vzduchovky, která je oblíbená zejména pro starší děti. Nebo jízda na kole překážkovou dráhou, házení míčků do nakresleného panáka, chytání rybiček z bazénku apod. K dispozici byla i možnost svezení na koních či jízda na speciální skluzavce. Hlavním pořadatelem této akce je kulturní komise.

Turnaj v nohejbalu

Letošní ročník turnaje v nohejbalu trojic se konal 4. července na hřišti pod lesem. Počasí opravdu přálo a díky tomu byla také velká účast. Přihlásilo se 11 družstev, většinu tvořili muži, ale našly se dobrovolnice, které si to s nimi rozdaly. Samozřejmě nechybělo ani bohaté občertvení (párek a pivo).

Sobotní pouťové oslavy na hřišti pod lesem

Na sobotní pouťovou sobotu si místní hasiči připravili zábavné odpoledne, které patřilo zejména dětem. Pro děti byly připraveny nejrůznější soutěže, např. střelba na terč (ze vzduchovky,lukem a šípem) a jako hlavní atrakce byla nafukovací skluzavka a trampolína, kde se děti vyřádily do sytosti. Místní hasiči měli připravenou i ukázku hašení hořícího auta. Vše proběhlo jak mělo a nikdo neuhořel :-). Pozdní odpoledne patřilo fanouškům fotbalu. Hrálo se utkání VODĚRADY - SKALICE B. Samozřejmě místní fotbalový tým vyhrál 2:0 (velký úspěch). A na večer byla připravena pouťová zábava s rockovou kapelou DEMONIUM. V průběhu večera byly připraveny 2 překvapení. První kolem 22hod. - SDH Voděrady "Labutí jezero 2" takže opět skvělé, přímo zdrcující baletní vystoupení hasičů a druhé proběhlo kolem 24hod., ohňostroj. Program byl tedy velice bohatý. Věříme, že se akce všem líbila a doufejme, že v příštím roce to hasiči zopakují ve stejném stylu.

Vítání prvňáčků

Pomaloučku nám končí letní teplé dny a tím i prázdniny. Děti se pomalu připravují do školy. Pro některé je to velký den, když jdou do 1.třídy, ale ještě než děti poprvé usednou do školních lavic, tak mají krásné uvítání. I děti, které se chystaly do nového školního roku 2010/2011 nebyly výjimkou. Uvítání nových prvňáčků proběhlo v neděli 29.8. Děti i rodiče si odnesli krásný zážitek a dárečky. Tento školní rok do ZŠ Voděrady nastoupilo 5 dětí: Richard Klimeš, Nikola Řezníčková, Anna Kliková, Petr Kudláček, Iveta Koudelková

Pouštění draků

Drakiáda proběhla 14.září, počasí se v tento den opravdu vydařilo, a tak byla účast oproti předchozím ročníkům mnohem vyšší. Na přípravě této akce se podílí ZŠ Voděrady a sdružení rodičů. Pohodu ze společně stráveného odpoledne si odnášely nejen děti, ale i rodiče, kteří přišli své ratolesti povzbudit. O co méně vzlétali draci, o to rychleji běhala jejich obsluha. Na závěr se uskutečnilo rozdávání cen a diplomů podle hesla, že nikdo nesmí odejít domů s prázdnou. Děti si odnesly diplomy a ceny např. za nejhezčího draka, za nejstrašidelnějšího draka, za ručně vyrobeného draka, drak s nejdelším ocasem, ...

Volby do zastupitelstva obce a do senátu parlamentu ČR

Volby se konaly 15.10. - 16.10.2010. Druhé kolo senátních voleb pak 22.10. - 23.10.2010. Volební účast byla 47,18%. Sestavena byla pouze jedna kandidátní listina: Opluštil Miroslav, Hasoňová Jana, Dufek Miloš, Konečný Miloslav Ing., Švancara Radim, Topinka Petr, Hrouzek Antonín

Lampiónový průvod

V tomto roce se lampiónový průvod uskutečnil 22.října. Můžeme říci, že už se to stává tradicí, že se každým rokem sejdeme a průvodem s lampiónky a s vyřezanými dýněmi jdeme na výletiště k místnímu hřišti. Pořadatelem této akce je ZŠ Voděrady a sdružení rodičů. Průvod začal u místní školy a pokračoval k místnímu výletišti nad fotbalovým hřištěm. Na výletišti si děti společně zazpívaly a pak následovala volná zábava. Nechybělo ani opékání párků.

Vítání občánků 2010

Rok 2010 se dá považovat za silný, co se týká narození nových dětí do Voděrad. V roce 2010 členky sboru pro občanské záležitosti přivítaly do naší obce 9 nových občánků. 18.4.2010 - Sebastián Filipský, Vendula Havelková,Jan Pulec, Matěj Vrána ........ 3.10.2010 - Valérie Štěpánková, Eliška Uhrová a Sabina Serdarevičová..... 21.11.2010 - Patrik Cvrkal a Tadeáš Kejík. Sbor pro občanské záležitosti měl opět připraven velmi pěkný program pro rodiče s malými ratolestmi. Přivítala je místostarostka obce p. Hasoňová krátkých projevem. Pak následoval program plný písniček, básniček a povídání. A závěrem přišlo gratulování a předání kytic a dárků pro děti od obecního úřadu.

Rozloučení s našimi spoluobčany

Jako každý rok i v tomto roce jsme se rozloučili s některými našimi spoluobčany. Marek Otakar - 14.2.2010, Antonín Kejík - 23.6.2010,Josef Řezník - 20.7.2010, Ludmila Řehůřková - 6.10.2010, Pavel Odehnal - 26.11.2010.

Přátelské posezení se staršími občany

Poslední listopadová sobota tedy 27.11. bývá již tradičně vyhrazena setkání starších spoluobčanů. Obecní úřad při této příležitosti přichystal i malou výstavku fotokronik obce Voděrady z posledního desetiletí. Jinak mělo setkání svůj obvyklý program v podobě divadelního představení místního ochotnického spolku a následné taneční "párty". Podle reakcí přítomných lze usuzovat, že alespoň pro danou chvíli trochu "omládli". A o to jde v daném věku především.

Divadelní představení TENKRÁT V PRAVĚKU

Místní ochotnický divadelní spolek ani tentokrát nezklamal a "vystřihl" z repertoáru další zábavný kousek s názvem Tenkrát v pravěku. Celou hrou se táhne jako zlatá nitka nikdy nekončící boj za rovnoprávnost mezi ženami a muži. Premiéra tohoto představení proběhla 27.11.2010, repríza: 11.12.2010. Další 3 představení, které divadelníci zahráli, byli mimo naši obec a to 21.1.2010 ve Zbraslaveci, 12.2.2010 v Rozseči nad Kunštátem a 12.3.2010 v Drnovicích. Děkujeme všem, kteří se podíleli na letošním skvělém představení a díky tomu jsme se mohli opět skvěle pobavit a zasmát! Více podrobností k tomuto divadelnímu představení najdete na straně spolky - divadlo.

Rozsvícení vánočního stromu a mikulášská nadílka

S blížícími se svátky vánočními se opět vracíme k tradicím, které se každým rokem snažíme dodržovat. Není tomu ani v letošním roce jinak a opět jsme se sešli ve Voděradech na návsi, kde se v sobotu 4. prosince uskutečnilo již 7. Rozsvícení vánočního stromu, a poté i pro děti tolik oblíbená, mikulášská nadílka.Pořadateli této akce byl obecní úřad společně s kulturní komisí, místní základní školou a sborem dobrovolných hasičů.Na Mikuláše,anděla a čerty se přišlo i přes mrazivé počasí podívat okolo 180 občanů, které přivítal Radim Švancara společně se starostou obce panem M. Opluštilem, který poté s dětmi rozsvítil vánoční strom. Jako velké překvapení si pořadatelé připravili pouštění lampiónků štěstí. Všichni společně jsme zapálili a poté vypustili 8 lampiónků štěstí s různými přáními. Po rozsvícení vánočního stromu mezi nás zavítali Mikuláš s andělem, kteří dojeli na povozu taženými černými poníky p.Švancarové. Pro navození vánoční atmosféry nám děti ze základní školy pod vedením pana ředitele Mgr. Petra Najbra zazpívaly vánoční koledy. K poslechu hrála dechová kapela pod vedením pana M. Zoubka z Rozseče. Po vystoupení dechové kapely si místní dobrovolní hasiči připravili slavnostní ohňostroj.Po celou dobu bylo pro návštěvníky připraveno teplé občerstvení formou čaje, grogu a sfařáku.A na závěr sobotního večera přišla již zmiňovaná mikulášská nadílka. Děti dostali od Mikuláše a anděla balíček se sladkostmi a ty zlobivé si odnesli čerti, kteří k nám zavítali i ze sousední obce Zbraslavec. Starosta obce touto cestou děkuje všem pořadatelům a samozřejmě také Mikuláši, andělu a všem čertům za přípravu pěkného kulturního programu.

3. Hasičská zabíjačka

Pro stále velký úspěch od zavedení hasičských zabíjaček můžeme zařadit tuto záležitost mezi další tradice, které se budou opakovat. V tomto roce sbor dobrovolných hasičů zabíjačku pořádal 18.12.2010. Jako již dvakrát, co se zabíjačka konala, nabízeli hasiči voděradským občanům samé nejlepší pochutiny z prasátka.

Vánoční jarmark

První vánoční jarmark, který připravily členky sboru pro občanské záležitosti, se konal 18.12.2010. Jarmark se moc povedl a důkazem byla i obrovská návštěvnost. Po celé odpoledne byl připraven bohatý program, ve kterém vystupovaly např. děti z místní základní školy či děti ze Sebranic, které zpívaly vánoční koledy a písničky, nebo tancovaly. Kromě vánoční besídky tu byla spousta "krámků" se vším co patří k Vánocům např. vánoční ozdoby, perníčky, bižuterie, výrobky z keramiky, háčkované ozdoby, výrobky z medu, pletené košíky či jiné výrobky, krajky a mnoho dalšího. Jarmark je další významná akce, kterou můžeme řadit do voděradského kulturního dění.

Vánoční turnaj ve stolním tenise

Již 12. ročník vánočního turnaje ve stolním tenise se uskutečnil 29.12. 2010. Pořadatel této akce byla TJ Voděrady. Turnaje se zúčastnili hráči z Voděrad, Kunštátu , Němčic, Drnovic, Nýrova, Kuniček a Lysic. Turnaj probíhal celý den a to ve dvou skupinách, neregistrovaní a registrovaní. Mezi neregistrovanými bylo dvacet účastníků. První místo obsadil Jan Matoušek (Brno), druhý skončil Antonín Řezníček (Lhota Rapotina) a třetí Ondřej Španěl (Lysice) V registrovaných bylo účastníků šestadvacet. První skončil Zbyněk Konečný (Voděrady), druhý Aleš Klečka ml. (Voděrady) a třetí Petr Trčka (Voděrady). Pro všechny hráče, kteří se tohoto turnaje zúčastnili, bylo připraveno bohaté občerstvení a hodnotné ceny.

Silvestrovské oslavy

Již druhým rokem se SDH Voděrady rozhodli slavnostně přivítat Nový rok, a proto uspořádali silvestrovské oslavy (31.12.2010) na místním kulturním domě a aby byly netradiční, tak z něj udělali "Maškarní silvestr". Pro návštěvníky bylo připraveno nejen bohaté občerstvení, ale i různé soutěže, samozřejmě hudba a ve 24:00hod. také slavnostní ohňostroj, který nesmí chybět. Jako třešničku na dortu bylo navíc připraveno vypouštění lampiónků štěstí.

Závěrečné statistické údaje

nebyl zkolaudován žádný rodinný dům
narozeno 6 dětí
zemřelo 5 spoluobčanů
přistěhovalo se 13 občanů
odstěhovali se 4 občané
počet obyvatel obce k 31.12.2010 - 521
rozpočet obce: příjmy 4.361.727,79 Kč, výdaje 7.280.100,47 Kč