Rok 2014

Pálení čarodějnic

Ve středu 30. dubna se na hřišti Pod lesem uskutečnilo tradiční pálení čarodějnic. Tentokrát po čtyřleté odluce způsobené opravou kabin a nepřízní počasí. Krásné a teplé počasí přilákalo na hřiště velké množství voděradských občanů.

Okrsková soutěž v požárním útoku

V sobotu 10. května uspořádali voděradští hasiči okrskovou soutěž v požárním útoku. V požárním sportu se zde utkalo celkem šest týmů, mezi nimiž byl i jeden ženský tým z Drnovic a tým dorostenecký.

Čukotské jaro

Dne 17. května uspořádali voděradští hasiči na hřišti Pod lesem rockově-metalový festival Čukotské jaro. Celá akce začala již ve tři hodiny odpoledne a pokračovala až do pozdních nočních hodin. Na pódiu se vystřídalo celkem 9 kapel (Sagitarri, Velvet Storm, Decadenth, Infinity, Masařka, Neverband, Exorth, Demonium, Storm). Vrcholem celého programu pak bylo vystoupení kapely Storm, která vystoupila osm let od svého rozpadu právě na tomto festivalu. Celou akci bohužel poznamenalo nevlídné deštivé počasí, přesto se zde během celého dne vystřídalo více než dvě stě návštěvníků.

Den matek

Osmnáctého května slavily v kulturním domě svůj svátek všechny maminky. Děti z místní základní školy si pro ně připravily bohatý program. Písničky, básničky, hra na flétnu, pohádka O třech čunících a v neposlední řadě také pohádka O perníkové chaloupce, to byla náplň hodinového programu, který si děti připravily. Na závěr poděkoval starosta obce dětem za krásné vystoupení a pracovníkům školy za organizaci celé akce.

Den dětí

V pátek 23. května se na hřišti Pod lesem sešly hlavně děti. Netradičně pojatý dětský den nabídl bohatý program. Ten začal v 17 hodin. Děti čekala tajemná cesta lesem, kde na ně bylo nachystáno šest stanovišť. Okolí „Skalky“ se stalo dějištěm velkých soubojů. Děti měly za úkol vylovit z barelu plného vody ještěra, dopravit pomocí hokejové hole do prohlubně míčky, shodit pomocí pěti míčků plechovky a nebo přenést ping-pongový míček po barevné dráze.

Největší úspěch měly ale poslední dvě disciplíny. V té páté si děti měly na „kole štěstí“ vytočit, co budou ochutnávat. Na výběr byly nápoje, ovoce a nebo různé. Ochutnávalo se takřka všechno - pomeranče, jablka, sušenky, strouhanka, voda, šťáva, tvaroh a mnoho dalších věcí. Na posledním stanovišti děti čekala střelba ze vzduchovky a pak už si mohly prohlédnout balíček s odměnou a vychutnat párek v rohlíku. Na hřišti pak pro ně byly připraveny ještě doprovodné aktivity - skákací hrad a nebo malování obrázků na taneční plochu.

Kácení máje

Místní sbor dobrovolných hasičů uspořádal 31. května tradiční kácení máje. Pro děti byl připraven bohatý program (trampolína, skákací hrad, hasičská stříkačka), který vyvrcholil překvapením schovaným v májce. Každý se pak mohl účastnit losování o májku. Tu letos vyhrál p. Švancara a májka tak putovala do Drnovic. Na závěr bylo připraveno přetahování hadice ale také pivní, pro děti limonádová, štafeta.

Nohejbalový turnaj trojic

Tělovýchovná jednota Voděrady uspořádala 6. července tradiční nohejbalový turnaj trojic. Již od rána se týmy snažili o nejlepší umístění v soutěži. To nakonec zůstalo ve Voděradech

Kiliangang - Motosraz

Dne 2. srpna ve Voděradech duněly motory. V areálu na hřišti Pod lesem uspořádal Tomáš Opluštil spolu s drnovickým Kiliangangem motosraz. Celá akce začala ve 12:00 srazem motorkářů a vyjížďkou po okolí. Motorkáři se pak vrátili na hřiště, kde je čekal bohatý program - trialová show Pavla Balaše, soutěž ve startování motocyklů poslepu, vystoupení účastníka pěvecké soutěže Hlas Jakuba Nesnídala nebo soutěž v exování piva. Večerní program pak zahájilo vystoupení kapely ZZ Top revival, na kterou navázala legendární kapela Kern. Dále pak vystoupila pražská skupina Green Day Prague Idiots Revival a vrcholem večera byla skupina ZakázanÝ ovoce.

Během celé akce bylo přichystáno bohaté občerstvení a organizátoři mysleli i na děti. Pro ně byl otevřen dětský koutek v podobě skákacího hradu, trampolíny a výtvarné dílny.

Pouťové oslavy

Pouť se letos ve Voděradech slavila 17. srpna. Již v pátek si pořadatelé (Tělovýchovná jednota Voděrady a Sdružení dobrovolných hasičů) přichystali první zábavu s kapelou ABC rock Boskovice.

V sobotu byl areál hřiště Pod lesem vyhrazen fotbalu. Od dvanácti hodin se zde uskutečnil Memoriál Jiřího Švancary, tedy turnaj mužů starších třiceti pěti let. Zápasy zde sehrály družstva Voděrad, Skalice nad Svitavou, Drnovic a Bořitova. Večer se pak nesl ve znamení rocku se skupinou Prorock. Neděle pak byla ve znamení Pietra Falcone.

Po osmi letech k nám do Voděrad zavítaly také kolotoče. Objevil se zde malý řetízkový kolotoč, autíčka pro nejmenší, labutě a v neposlední řadě také klece.

Úprava prostor knihovny

V průběhu celého letošního roku dochází k velkým změnám v knihovně. Vše začalo utříděním fondu a vyřazením starých titulů. V tom pomáhá paní knihovnici Regionální oddělení Moravské zemské knihovny v Brně. V průběhu července a srpna bylo v celém prostoru knihovny vyměněno a hlavně doplněno osvětlení. Celý prostor se také nově vymaloval.

V letošním roce by se měl v knihovně objevit také nový počítač s knihovnickým systémem a připojením k internetu. Cílem do dalších let je vytvoření online katalogu, který by byl přístupný všem voděradským občanům.

Rybářské závody

Rybářský spolek Voděrady ve spolupráci s obecním úřadem uspořádal v neděli 7. září rybářské závody pro děti. Slunečné a teplé odpoledne přilákalo k místnímu rybníku asi 40 malých vyznavačů Petrova cechu, kteří se snažili ulovit co největší množství ryb. Celkem bylo uloveno asi 600 kusů plevelné ryby Karas obecný. První místo obsadil malý rybář, který ulovil více než 80 ryb. Pro všechny zúčastněné bylo nachystáno bohaté občerstvení, diplomy a hodnotné ceny.

Drakiáda

V pátek 9. října se uskutečnila tradiční drakiáda. V areálu bývalé skládky se sešli malí i velcí, aby mohli vypustit své barevné svěřence do podzimního větru. Akci uspořádala ZŠ Voděrady a sdružení rodičů.

Komunální volby

Ve dnech 10. a 11. října se konaly v celé zemi volby do obecního zastupitelstva. Ve Voděradech po delším čase kandidovaly dvě sdružení: Voděrady všem pod vedením Miloše Dufka a Sdružení nezávislých kandidátů obce Voděrady pod vedením současného starosty Miroslava Opluštila.

Okrsková volební komise ve Voděradech oběma sdružením napočítala shodný počet hlasů. V Boskovicích, kde se přepočítávají hlasy na mandáty, přidělil čtvrtý, rozhodující mandát, počítač. Proti tomuto postupu se sdružení Voděrady všem odvolalo k brněnskému Krajskému soudu, který přepočítal hlasy a rozhodl, že čtvrtý mandát byl udělen neprávem a vítězem voleb stanovil sdružení Voděrady všem. Kandidáti obou sdružení se po volbách bohužel neshodli na budoucí spolupráci a všichni z kandidátní listiny p. Miroslava Opluštila odstoupili. V novém roce čekají Voděrady nové volby do obecního zastupitelstva. Obec mezitím povede dosavadní starosta Miroslav Opluštil a místostarostka obce pí. Jana Hasoňová.

Loučení s letním časem

Dne 24. října uspořádala ZŠ Voděrady ve spolupráci se sdružením rodičů Loučení s letním časem. Lampionový průvod a průvod masek se sešel v parku u školy, odkud vyšel na procházku obcí. Nakonec se všichni opět sešli v parku, kde bylo připraveno bohaté občerstvení a kulturní program v podání žáků základní školy.

Součástí akce byl Den otevřených dveří ZŠ Voděrady, kde byly k nahlédnutí staré archivní knihy o historii školy a další dokumenty.

Divadelní představení LYSISTRATA

I v letošním roce si ochotnický spolek Divvooch připravil divadelní představení. Pod taktovkou Mgr. Jaroslavy Konečné si nastudovali protiválečné drama řeckého dramatika Aristofana - Lysistrata. Zaplněný sál kulturního domu se ocitl ve starověkém Řecku a sledoval boj mezi muži a ženami. Premiéru mohli Voděradští zhlédnout 22. listopadu, repríza se uskutečnila o dva týdny později, 6. prosince. Tak jako každý rok odehrají ochotníci své představení i v okolních obcích.

Rozsvícení vánočního stromu a Mikulášská nadílka

Dne 29. listopadu se Voděradští sešli na návsi, kde se uskutečnilo již jedenácté rozsvícení vánočního stromu spojené s Mikulášskou nadílkou. Průvodního slova se ujala Lenka Plevačová, která nejprve uvedla děti ze Základní školy Voděrady. Ty si připravily pásmo koled a vánočních písní. Nakonec se k nim přidala i sebranická schola, která rovněž vystoupila s vlastním programem. Pak už děti společně rozsvítili vánoční strom a mohli zhlédnout ohňostroj, který si pro občany připravil Spolek dobrovolných hasičů Voděrady. Po celou dobu akce bylo připraveno drobné občerstvení v podobě svařáku, čaje a grogu.

Na závěr sobotního večera zavolali děti na Mikuláše. Ten letos dorazil na malém traktoru a s sebou si přivezl plný vozík čertů. Hodné děti dostaly od Mikuláše malý balíček, ty zlobivé si čerti odvezli do pekla.

Vánoční turnaj ve stolním tenise

Celkem dvaašedesát hráčů se zúčastnilo Vánočního turnaje registrovaných a neregistrovaných hráčů ve stolním tenise. Vítězství mezi neregistrovanými vybojoval František Hégr z Jedlové, který ve finále porazil Antonína Řezníčka z Doubravice. Třetí skončil Martin Kleinbauer z Jedlové.

Mezi registrovanými potvrdil roli favorita Luboš Dudík z Blanska, druhý skončil Jiří Pařízek z Boskovic a třetí domácí Jiří Stloukal. Pořadatelé připravili pro účastníky bohaté občerstvení a krásné ceny.

Silvestr

I letos se Sdružení dobrovolných hasičů Voděrady rozhodlo uspořádat tradiční maškarní silvestr. 31. prosince se otevřely brány kulturního domu a dovnitř proudily davy masek. Na parketě se vedle sebe mohli potkat Ivánek s Nastěnkou, avataři, mušketýři, hroznové víno ale i tučňáci. Pro návštěvníky byla připravena reprodukovaná hudba a v 00:30 nechyběl ani tradiční ohňostroj.